[rev_slider hem]

Välkommen till Fränsta

Vi skulle kunna ägna dessa rader till att berätta om vacker natur, lugn och frisk luft men det gör alla andra så bra åt oss redan. Vi vill hellre berätta bybornas egen historia om Fränsta.

Det är ofta lugnet och närheten till naturen som läggs fram som anledning till att bo på landsbygden
men ärligt talat, de allra flesta av oss som bor här i Fränsta jagar inte och många plockar aldrig varken bär eller svamp.

Varför bor vi då här undrar ni kanske…?

Vi skulle vilja påstå att det är för att vi känner varandra här på byn och det är en trygghet. Vi hejar på varandra på gatan och med närhet till familj och vänner så känner vi oss inte ensamma.

Men visst, ett snabbt ärende inne på Ica eller Coop kan gärna dra ut på tiden då det är många kända ansikten där som man gärna vill byta några ord med. Dessutom har vi också, precis som alla andra, en stressig vardag. Barn ska hämtas på dagis eller skjutsas på träning, huset ska städas och renoveras och den egna träningen ska hinnas med.

Men mest är det faktiskt positivt. I Fränsta IK:s A-lag är medelåldern en bit över 30 år, ett säsongskort i slalombacken kostar 500 kronor och att bada på badhuset kostar 30 kronor. På hemmaplan betalar vi 100 kronor för en teaterföreställning, som om vi åker till Sundsvall eller Östersund får betala det dubbla eller mer för.

Vi i Fränsta har lagt mindre pengar på våra boenden jämfört med många andra och har därför pengar över roligare saker. Många av oss har bara fem minuter till jobbet och enda gången det kan bli bilkö i Fränsta är i samband med skolavslutningen.

Dessutom har Fränsta ett otroligt utbud! Två mataffärer, två järnhandlare, sportaffär, två blomsterhandlare, två klädaffärer, leksaksaffär, skoaffär, databutik, second hand, pizzeria och restaurang, bank, frisörer, målerifirma, elektriker, VVS. Ja, you name it!
Vi har allt. Dålig service är inget vi pratar om här, i våra butiker finns den bästa service ni kan tänka er! Inget är omöjligt att ordna i Fränsta! Tack alla företagare!

Hur många är det egentligen som bor i Fränsta undrar ni kanske nu. 1 256 personer för att vara exakt. Men så har vi ju våra förorter att plussa på det också. Inte illa alls tycker vi!

Välkommen du också!

Foton från förr